Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι συμπτωματική


V for Vendetta - Comic Art

Σε ένα δυστοπικό Λονδίνο της δεκαετίας του 1990, όπου η απολυταρχία έχει πατάξει κάθε μορφή ελευθερίας και προσωπικής έκφρασης, εμφανίζεται ένας μυστηριώδης τρομοκράτης, που γίνεται γνωστός με το όνομα “V”. Η ανατρεπτική δράση του και οι συμβολικές τρομοκρατικές του πράξεις έχουν σκοπό να αφυπνίσουν τους καταπιεσμένους πολίτες μιας χώρας όπου η ελπίδα και η ευτυχία έχουν δώσει τη θέση τους στην απελπισία και την εξαθλίωση...

Αυτό είναι το σκηνικό του μνημειώδους graphic novel των Alan Moore και David Lloyd, ενός έργου που αποτελεί ορόσημο της σύγχρονης comic art και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο από τους αδελφούς Wachowski, δημιουργούς του Matrix.

To V for Vendetta εξελίσσεται στη Μεγάλη Βρετανία ενός κοντινού μέλλοντος και ύστερα από έναν πυρηνικό πόλεμο. Σε αυτήν την εποχή, ένα φασιστικό κόμμα έχει καταλάβει την εξουσία. Ο "V", ένας αναρχικός μασκοφόρος επαναστάτης, ξεκινά ένα περίτεχνο σχέδιο, μία βίαιη και "θεατρική" εκστρατεία με στόχο να ρίξει την κυβέρνηση.

Οι δύο συγκρουόμενες πολιτικές ιδέες, αναρχισμός και φασισμός, είναι σημαντικά στοιχεία της πλοκής. Το κυβερνητικό καθεστώς του V for Vendetta, εμφανίζει κάθε χαρακτηριστικό της φασιστικής ιδεολογίας. Είναι ιδιαίτερα ξενοφοβικό, κυβερνά τους πολίτες χρησιμοποιώντας τον φόβο και τη βία, και αναδεικνύει ένα μόνο άτομο ως αδιαμφισβήτητο και αλάνθαστο αρχηγό του. Το καθεστώς αυτό ακολουθεί τον ολοκληρωτικό κορπορατισμό. Βλέπει την κοινωνία και το κράτος ως ένα σώμα, και τους θεσμούς ως όργανα αυτού. Εξού και η αντιστοιχία στις ονομασίες των θεσμών: The Nose ("Η Μύτη", η μυστική αστυνομία), The Ear και The Eye ("Το Μάτι" και το "Το Αφτί", οι οργανισμοί παρακολούθησης), The Finger ("Το δάχτυλο", η ένστολη αστυνομία), The Mouth ("Το Στόμα", τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ). Το σύνθημα που χρησιμοποιεί είναι "Strength Through Purity", δηλαδή δύναμη και σταθερότητα μέσω της απομάκρυνσης των "νοσηρών" στοιχείων.

Ο αναρχισμός που προτείνει ο "V" πηγάζει από τις ιδέες του Μπακούνιν, και την άποψη ότι η απαρχαιωμένη κοινωνική δομή πρέπει να διαλυθεί ολοκληρωτικά, προκειμένου μία καινούργια και "καθαρή" να δημιουργηθεί. Ο "V", κατά τη διάρκεια της φανταστικής συνομιλίας του με την Madame Justice ("Κυρία Δικαιοσύνη") χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "η δικαιοσύνη είναι άσκοπη χωρίς την ύπαρξη ελευθερίας".

Διαβάστε και κατεβάστε ολόκληρη την αγγλική έκδοση

Σενάριο: Alan Moore
Σχέδιο: David Lloyd
Αρχική έκδοση: Quality Comics (UK), DC Comics - Vertigo (USA)
Ελληνική έκδοση: Anubis Comics

    Παλαιότερες Αναρτήσεις