Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Η ακυκλοφόρητη κινηματογραφική υπερπαραγωγή του ΓΕΣ. Κανάκης, Σεφερλής, Ψαράς, Μαζωνάκης και Μάνια Ντέλου

1997 και το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει τη φαεινή ιδέα να κάνει μια κινηματογραφική παραγωγή μεγάλου μήκους για τα ναρκωτικά. Η ιδέα ήταν η ταινία να αντικαταστήσει τις κουραστικές ομιλίες για το θέμα στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων και να μιλήσει στη γλώσσα των φαντάρων.

Μπορεί να στόχευαν στα ναρκωτικά και το είδος της ταινίας να ήταν κοινωνική-δραματική, αλλά η ταινία έβγαζε... γέλιο καλτ παρωδίας. Και πώς να μην γινόταν αυτό, αφού τους διαλόγους και το σενάριο είχε επιμεληθεί ειδική επιτροπή του ΓΕΣ με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών της εποχής εκείνης, που ήθελαν να τα έχουν όλα σε ένα. Τον καλό διοικητή που ξενυχτάει στο προσκέφαλο του φαντάρου στο θάλαμο, τον λοχία που μόλις βλέπει βαποράκι μαθαίνει τι συμβαίνει μέσω του 2ου γραφείου, το κοινωνικό σχόλιο για όσους δουλεύουν στα μπαράκια, όσους δεν πάνε φαντάροι, αλλά και όσους φροντίζουν να στολίζουν με πιχρόχολα σχόλια τον στρατό: αυτούς τους βάζουν οι έμποροι ναρκωτικών!

Λίγο πριν από την επίσημη προβολή της, το ξανασκέφθηκαν και την έβαλαν στο αρχείο. Κι, όμως, είχαν ένα ιδιαίτερα "δυνατό" cast:

Αντώνης Κανάκης σε ρόλο λοχία. Μάρκος Σεφερλής, ο "παλιός". Νίκος Ψαράς, το "βαποράκι" των εμπόρων ναρκωτικών. Θανάσης Ευθυμιάδης, ο νεοσύλλεκτος. Πύρρος Δήμας, με στολή και με αθλητικά. Ευγενική συμμετοχή, το top model Μάνια Ντέλου, όπως διαβάζουμε στους τίτλους τέλους. Σε διπλό ρόλο, τραγουδιστή και φαντάρου, ο Γιώργος Μαζωνάκης.

Δείτε τον "Νικητή", όπως ονομάζεται η ταινία, παραγωγής Γενικού Επιτελείου Στρατού σε ρόλο Χόλιγουντ.

Απολαύστε την, κλάψτε από τα γέλια και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τους ανθρώπους που διοικούν τον στρατό και για την ψυχοσύνθεσή τους...

    Παλαιότερες Αναρτήσεις