Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας (Flying Spaghetti Monster)

Το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας (ΙΜΤ) (αγγλ: Flying Spaghetti Monster, συντ: FSM) είναι η θεότητα μιας παρωδίας θρησκείας, γνωστής ως Ιπτάμενη Μακαρονοτερατοθρησκεία ή Πασταφαριανισμός (Pastafarianism) εκ του Ρασταφαριανισμός και πάστα.

Δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2005 από τον Μπόμπι Χέντερσον ως παρωδία, για να διδαχθεί στα Αμερικάνικα σχολεία μαζί με την εξέλιξη. Στην ουσία, αποτέλεσε διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας, να διδάσκεται παράλληλα με την θεωρία της εξέλιξης, η δοξασία του Ευφυούς Σχεδιασμού (Δημιουργισμού).

Πιο συγκεκριμένα, ο Χέντερσον, παρωδώντας τον Δημιουργισμό, έστειλε μία ανοιχτή επιστολή στο Συμβουλίου Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας, όπου υποστήριξε πως το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μία μάζα από σπαγγέτι και δύο κεφτέδες, που ονόμασε Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Ο Χέντερσον απαίτησε η Πασταφαριανική εκδοχή της Δημιουργίας, όπως την αποκάλεσε, να διδάσκεται μαζί με τη δοξασία του Ευφυούς Σχεδιασμού και τη θεωρία της Εξέλιξης, στο πλαίσιο του "πλουραλισμού και των ίσων ευκαιριών".

Σύμφωνα με τον Χέντερσον, εφόσον ο Ευφυής Σχεδιασμός περιέχει αμφισβητήσιμες και διφορούμενες αναφορές για τον Δημιουργό, κάθε πιθανή οντότητα θα μπορούσε να πάρει τη θέση του, ακόμα και ένα Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Από τη στιγμή που ο Χέντερσον δημοσίευσε την επιστολή του στην ιστοσελίδα του και μέσα σε λίγες μέρες, η Ιπτάμενη Μακαρονοτερατοθρησκεία έγινε φαινόμενο του Ίντερνετ και σύμβολο κατά της διδασκαλίας του Δημιουργισμού στα δημόσια σχολεία.

Τα πιστεύω του Πασταφαριανισμού - που αποτελούν παρωδία του Δημιουργισμού - παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Χέντερσον, όπου αυτο-αποκαλείται "προφήτης", και στο Ευαγγέλιο του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος, που εκδόθηκε το 2006. Οι πειρατές θεωρούνται οι πρώτοι, γνήσιοι Πασταφαριστές.


Δημιουργία του Κόσμου

Η Βίβλος του Πασταφαριανισμού ξεκινάει από την δημιουργία του κόσμου από ένα αόρατο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Το ΙΜΤ δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό. Την πρώτη μέρα της δημιουργίας χώρισε τον νερό από τους ουρανούς. Την δεύτερη ημέρα, επειδή βαρέθηκε να πετάει και δεν μπορούσε να περπατήσει όπως θα ήθελε στο νερό, έφτιαξε την γη, μαζί με ένα ηφαίστειο μπύρας.

Ευχαριστημένο, ήπιε την μπύρα από το ηφαίστειο και ξύπνησε με hangover. Έφτιαξε ξανά το νερό και την γη, διότι ξέχασε ότι τα είχε φτιάξει, και τον ουρανό, και έναν νάνο που ονόμασε Άνθρωπο. Ένα μαγειρικό ατύχημα προκάλεσε τον κατακλυσμό.

Η δημιουργία του κόσμου έγινε πριν από 5000 χρόνια, και όλα τα δεδομένα που δείχνουν το αντίθετο τοποθετήθηκαν από το ίδιο το ΙΜΤ για να δοκιμάσουν την πασταφιαριανική πίστη.


Πειρατές και παγκόσμια θέρμανση

Η σταθερή μείωση του αριθμού των πειρατών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο λιώσιμο των πάγων.


Παράδεισος και κόλαση

Η πασταφαριανική εκδοχή του παραδείσου περιέχει ένα ηφαίστειο μπύρας και ένα εργοστάσιο στρίπερ. Στην κόλαση η μπύρα είναι χαλασμένη και οι στρίπερ έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Η Παρασκευή είναι η ιερή μέρα των Πασταφαριστών.

Η "θρησκεία" αυτή έχει συγκεντρώσει χιλιάδες οπαδούς, κυρίως άθεους, που ανακήρυξαν τους εαυτούς τους "Πασταφαριστές".


Τα Οχτώ «Πραγματικά θα το προτιμούσα αν δεν»

Το ΙΜΤ έδωσε στον Κάπτεν Μόσεϊ δέκα «Πραγματικά θα το προτιμούσα αν δεν», αλλά δύο τα έχασε καθώς κατέβαινε από το όρος Σάλτσα.

Πηγή: wikipedia

    Παλαιότερες Αναρτήσεις