Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πελέ: Καλύτερα να κλωτσάς παρά να μιλάς


Διαδηλωτές κάθε ηλικίας είναι εδώ και μέρες στους δρόμους στις πόλεις της Βραζιλίας διαμαρτυρόμενοι για τις κοινωνικές αδικίες που υφίστανται.

Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος και δοξασμένος Βραζιλιάνος όλων των εποχών, ο Πελέ, σε τηλεοπτική εμφάνισή του στο δίκτυο Globo TV καλεί τους διαδηλωτές να φύγουν από τους δρόμους, να ξεχάσουν τις διαδηλώσεις και να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο και στην εθνική τους ομάδα. Όπως ήταν φυσικό οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και τον χλευασμό του στα social media.

Επί δεκαετίες αυτή η τακτική λειτουργούσε άψογα και στους Έλληνες "ούγκανους". Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι ποδοσφαιρικοί "ούγκανοι" δεν ήταν πλέον ικανοί να απροσανατολίσουν την κοινωνική κατάσταση επιστρατεύτηκαν οι εθνικιστές "ούγκανοι" της Χρυσής Αυγής.

Το σύστημα για να επιβιώσει το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να δημιουργεί "ούγκανους" τους οποίους θα διαχειριστεί υπέρ του όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα του φανούν χρήσιμοι.

Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα εργαλείο δημαγωγίας από τις κυβερνήσεις και ακίνδυνη μαζικοποίηση "ιδεολογιών" και βίαιων ενστίκτων. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Το ένστικτο της βίας και της αντίδρασης στους ανθρώπους υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε. Το ποδόσφαρο ήταν το φράγμα που βοηθούσε αυτό το ένστικτο να διοχετευθεί στα χρώματα των φανελών και όχι στα πραγματικά κοινωνικά-ταξικά προβλήματα. 

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

    Παλαιότερες Αναρτήσεις