Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος (επεισόδια 1-10)

Το South Park συναντά τον Καραγκιόζη στην πιο ακομπλεξάριστη, προκλητική, ποπ σάτιρα της τηλεόρασης. Την πρώτη ελληνική σειρά animation για μεγάλα και ολίγον παρμένα παιδιά.

2300 χρόνια πριν ο φιλόσοφος Μένιππος πέθανε. Ο Θεός Ερμής τον πέταξε στη βάρκα, ο Χάρος τον πέρασε απέναντι, όταν όμως ήρθε η ώρα να πληρώσει τον οβολό για την μεταφορά στον κόσμο των νεκρών, ο Μένιππος είπε «Ουκ ­αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και συνέχισε να ζει εκμεταλλευόμενος το πρώτο ηλίθιο γραφειοκρατικό παραθυράκι της ιστορίας μας.

Δυο χιλιάδες χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει και ακόμη κι αν πεθάνεις κάποιον πρέπει να πληρώσεις! Σήμερα τον παπά και το μαρμαρά κάποτε το βαρκάρη του Αχέροντα. Στο σήμερα (τέλοσπάντων) ο Χάρος κι ο Ερμής θέλουν να πάρουν σύνταξη και ν' αποσυρθούν με τους υπόλοιπους Αθάνατους στο Μαϊάμι. Μοναδικό τους πρόβλημα είναι εκείνος ο οβολός του Μένιππου. Παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις του Μένιππου η συμφωνία επέρχεται. Ο Μένιππος πρέπει στην σύγχρονη Ελλάδα να βρει μία νόμιμη δουλειά και να παραδώσει έναν οβολό στον Χάρο. «Ζήσε Μάη μου να φας τρι-φύλι»

Μία σύγχρονη, άγρια σάτιρα στην υποκριτική μας Ελλάδα που δεν αφήνει κανένα τοπικό μας μύθο όρθιο.

Σενάριο: Γιώργος Β. Φειδάς-Γιάννης Τσιτσώνης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσιτσώνης-Γιώργος Β. Φειδάς
Με τις φωνές των: Πάνος Μουζουράκης (Μένιππος), Λευτέρης Ελευθερίου (Χάρος), Γιάννης Σαρακατσάνης (Ερμής), Σάννυ Χατζηαργύρη, Ζήσης Ρούμπος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάστια Βραχάτη Συμμετέχουν: Γιάννης Μπέζος, Υρώ Μανέ, Σάκης Μπουλάς, Ρένος Χαραλαμπίδης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Καίτη Κωνσταντίνου, Μαρία Σολωμού, Ιωάννης Παπαζήσης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.



Επεισόδιο 1: Επί τέλους διακοπές;

Οι Χριστιανοί αναλαμβάνουν τη διοίκηση του σύμπαντος από το Δωδεκάθεο. Οι παλιοί Θεοί παίρνουν σύνταξη και πάνε Μαϊάμι. Απόντες: Χάρης και Ερμής. 'Εχουν εκκρεμότητα: Τον Μένιππο. Τους χρωστάει ένα οβολό εδώ και 2300 χρόνια. Παράλληλα κλάπηκε το Κλειδί του Παραδείσου. Οι νεοαφιχθείσες ψυχές διεκδικούνται από τον Βελζεβούλ που «έχει χώρο». Θα καταφέρουν ο Χάρος κι ο Ερμής να βρουν τον Μένιππο σ' ένα χάος Θεών που προσπαθούν να επιβιβαστούν στο God Boat και ιεροεξεταστών που κάνουν έρευνες για το χαμένο Κλειδί; Και θα γλιτώσει ο Παράδεισος τη φήμη ότι έχει καταπληκτική lounge μουσική αλλά πάρα πολύ κακό service;



Επεισόδιο 2: «Χάσαμε τον Δία, στοπ!»

'Ενα σκυλάκι που ακούει στο όνομα «Δίας» εξαφανίζεται μυστηριωδώς στη διάρκεια της καθιερωμένης βόλτας του στον Εθνικό Κήπο. Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του προσφέρει αμοιβή. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Μένιππος, ο κυνικός pet detective. Θα καταφέρει να βρει το σκυλάκι, να πάρει την αμοιβή και να δώσει το ευρώ που χρωστάει στον Χάρο και τον Ερμή; Γιατί να κάνει ο Χάρος τη Σαμπρίνα των 'Αγγελων του Τσάρλι; Και το γεγονός ότι οι νέοι στις μέρες μας συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα της πλατείας που πίνουν τον καφέ τους, είναι εξαιτίας βλάβης στον εγκέφαλο ή μιας αόρατης, μυστικής συνομωσίας; (σ.σ. το δεύτερο). Και η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: Εσπρεσσάκι ή Φραπεδιά;

Ὀλα αυτά κι άλλα πολλά, σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει τί συμβαίνει αν παραγγείλεις εσπρεσσάκι στα Εξάρχεια (σοκ!), γιατί ο Πλούτο έφυγε απ' το σπίτι του και όλα όσα ποτέ σας δεν φανταζόσασταν για το κορμί του Μάικλ Σκόφιλντ!



Επεισόδιο 3: Fat Food

Τα Fat Food, η μεγαλύτερη εταιρεία φατφουντάδικων, βγάζει αγγελία αναζητώντας άχρηστους υπαλλήλους. Ο Χάρος κι ο Ερμής με τη μία σκέφτονται τον Μένιππο. Αντίπαλός τους, μια Ελληνίδα Μάνα που σκέφτηκε ακριβώς το ίδιο μπας και βολέψει τα παιδιά της: τον Γιωργάκη και τον Αντωνάκη. Ευτυχώς προκύπτει ένα «άνοιγμα» αλλά τα προβλήματα μόλις άρχισαν: ο Χάρος βγάζει σαράκι στην κοιλιά του από τα πολλά χάμπουργκερ κι αποφασίζει να διεκδικήσει αποζημίωση. Οι συνάδελφοι αυτοκτονούν σε κάθε ευκαιρία. Η Μαντόνα (special guest) θέλει σαλάτα και δεν αστειεύεται. Τα μπιφτέκια έρχονται από τον Αμαζόνιο κι είναι γεμάτα ροκανίδια. Οι αγελάδες βρίσκουν πολύ ζεστό το νερό στο τζακούζι. Και η σύγκρουση του Χάρου με τον οργανωμένο καπιταλισμό τον στέλνει σ' ένα ταξίδι αναζήτησης της ψυχής του. 'Εχει ψυχή ο Χάρος κι αν ναι, ποια είναι η διεύθυνσή της; Και τελικά, το Fat Food αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις στον Αμαζόνιο για να φτιάχνει βοσκοτόπια; 'Ολα αυτά κι άλλα πολλά, σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει μια και καλή γιατί ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι αργεί μονίμως στα ραντεβού του, πώς ο Darth Vader φτιάχνει τα χάμπουργκερ γρηγορότερα απ' τους άλλους υπαλλήλους και γιατί καμία ασφαλιστική δεν δέχεται να καλύψει το έλκηθρο του 'Αη Βασίλη!



Επεισόδιο 4: Mr Cab Driver

Ο Μένιππος αποφασίζει να πάει μια βόλτα στη σύγχρονη Αθήνα. Το λάθος του; Παίρνει ταξί. Στον αναπόφευκτο καβγά που ξεσπάει όταν έρχεται η ώρα να πληρώσει και φυσικά δεν έχει φράγκο, έρχεται στον Ερμή η ιδέα: για να βγάλει το πολυπόθητο ευρώ, ο Μένιππος θα δουλέψει ταξί! Όμως, ο Μένιππος ξέρει την πόλη ακόμα λιγότερο από τον μέσο ταξιτζή, οι πελάτες που του τυχαίνουν τα 'χουν τα προβληματάκια τους και μόλις το πράγμα αρχίζει να στρώνει, ξεσπάει απεργία του ΠΟΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί). Θα καταφέρει ο Μένιππος να ολοκληρώσει ΜΙΑ πληρωμένη διαδρομή; Θα συνεχίσουν οι ταξιτζήδες να καίνε πετρέλαιο; Πώς θ' αντιδράσει ο Μπάρακ Ομπάμα όταν μάθει ότι «the POT is growing strong in Greece»; Γιατί γίνονται πόλεμοι στον πλανήτη και δεν καθόμαστε όλοι μαζί ειρηνικά να παίζουμε επιτραπέζια; Είναι η απεργία του ΠΟΤ υποκινούμενη; Και ποιος κινεί τα νήματα τελικά;

Όλα αυτά κι άλλα πολλά σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει μια για πάντα όλη την αλήθεια πίσω απ' τη φράση «Ομπάμα... τσαγάκι!», σε τι νόμισμα πληρώνουν στον πλανήτη του ΕΤ και ποιο μυστικό σχέδιο κρύβεται πίσω από την απροκάλυπτα ξεδιάντροπη ρύπανση της ατμόσφαιρας του πλανήτη!



Επεισόδιο 5: Αίμα, τσάντα και δαγκάνα

Ο Κόμης Δράκουλας τα έχει πάρει με τους ξενέρωτους νεοβαμπιρόφλωρους της ανατολής και των ημερολογίων και αποφασίζει να καθαρίσει στο όνομα των αιμοβόρων και τρομακτικών βαμπίρ μια και για πάντα. Τι καλύτερη ιδέα από το να προσλάβει τον Μένιππο για να βγάλει από την μέση τον Έντουαρντ (a.k.a. πυγολαμπίδα) που φοιτά μαζί με την τερατολάγνα Μπέλα σ' ένα σχολείο-crossover του "Twilight" με το "Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα. " Παράλληλα, ο Χάρος έχει καιρό να γνωρίσει γυναίκα με τάσεις προς τέρατα και αποφασίζει ν'ακολουθήσει ένα-ένα τα βήματα του Έντουαρντ έτσι ώστε να κατακτήσει την "γοητευτική" Μπέλα. Θα καταφέρουν ο Μένιππος, ο Χάρος κι ο Ερμής να επιβιώσουν στη σκληρή κοινωνία ενός αμερικανικού γυμνασίου με συμμαθητές από το «Twilight», το «Beverly Hills» και το «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα»; Θα σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον Έντουαρντ, το βαμπίρ που γυαλίζει, πριν φάνε αποβολή απ' τον Λυκειάρχη; Μήπως το χωριό του Φορκς είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό, συνηθισμένο χωριό με βαμπίρια, καμικάζι και μπανανόμηλα; Και ποιος θα κερδίσει τελικά την καρδιά της Μπέλας, ο Χάρος ή ο Έντουαρντ; Όλα αυτά κι άλλα πολλά σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει τι συμβαίνει όταν τα γλυκανάλατα βαμπιρομάντζα του 2010 συναντήσουν τα teenage school dramas του 90 και τις ελληνικές βιντεοταινίες του 80, γιατί οι βρικόλακες γίναν χορτοφάγοι και τι βαθμό πήρε ο Έντουαρντ στη Χημεία!



Επεισόδιο 6: i-Vassilis

Παραμονές Χριστουγέννων, και Χάρος κι Ερμής βάζουν τον Μένιππο να μάθει τα κάλαντα για να κερδίσει το ευρώ που τους χρωστάει. Αλλά κάποιος έχει μαζέψει όλο το χρήμα της αγοράς κι αυτή τη φορά δεν είναι η Τρόικα. Ο Πατριάρχης κι ο Πάπας έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν ένα άνοιγμα στη νεολαία, λανσάροντας την καινούρια σειρά κινητών i-yos, με τα οποία μπορείς να πάρεις απευθείας τηλέφωνο τον Άγιο που χρειάζεσαι και να του ζητήσεις αυτό που θέλεις, χωρίς να ψάχνεις για λαμπάδα στο ύψος σου ή να φας τα λεφτά σου σε οξυζενέ κι ιώδια απ' τη γονυπετή ανάβαση προς το αρμόδιο μοναστήρι! Στα πλαίσια της «διαφημιστικής καμπάνιας», ο James Cameron αναλαμβάνει να κάνει μια χριστουγεννιάτικη ταινία για τη ζωή του Χριστού και τον ρόλο παίρνει ο ένας και μοναδικός.... Μένιππος! Κι όλα αυτά, ενώ κάποιοι καταστρώνουν περίπλοκα σχέδια ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! Θα καταφέρει ο Cameron να τελειώσει την ταινία, έχοντας στα χέρια του έναν πρωταγωνιστή με σεξουαλικές ορμές αρκετές για να κουτουπώσει κάστ, συνεργείο και την Μπλε Γκόμενα απ' το Άβαταρ; Τι συνέβη πραγματικά στη συνάντηση της Τρόικας με τον Χριστό; Θα καταφέρουν ο Πατριάρχης κι ο Πάπας να περάσουν τη «Ζωή της Άλλης» στα κοινά 15-24; Και θα υπάρξουν Χριστούγεννα φέτος, ή τζάμπα το στολίζουμε το δέντρο; Όλα αυτά κι άλλα πολλά σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει μια για πάντα, γιατί η Αφροδίτη της Μήλου δεν έχει χέρια, πόσα λεφτά έβγαλε απ' τα κάλαντα η Μαντόνα, και που μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ολόδικο σας i-stodiaolo!



Επεισόδιο 7: Paradise... lost?

Μια καινούρια χρονιά ξεκινάει αλλά ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ... Ο Ερμής σκοτώνει για μια ακόμα φορά τον Μένιππο, αλλά ο Γαβριήλ δεν έχει χρόνο να τον ξαναφέρει. Γιατί η κρίση χτύπησε τον Παράδεισο! Απέραντες ξεραμένες εκτάσεις, λίμνες χωρίς σταγόνα νερού και μια φρικτή, ανυπόφορη ζέστη έχουν κάνει τον Παράδεισο να μοιάζει Σαχάρα! Κι ενώ οι υπεύθυνοι των Οικονομικών Υπουργείων Άγιοι Ανάργυροι επιμένουν πως «λεφτά δεν υπάρχουν», ο Χάρος επιστρατεύεται από το Δ.Ν.Τ. (Διαθρησκειακό Νεκρονομικό Ταμείο) για να βγάλει τον Παράδεισο απ' την κρίση. Στους πολίτες του Πλανήτη Γη αρχίζουν να διαρρέουν φήμες ότι ο Παράδεισος που ονειρεύονταν, έχει πια χαθεί... Και τώρα τι εναλλακτικές έχουμε; Θα καταφέρει ο Ερμής να φέρει νέες επενδύσεις στον Παράδεισο με αντάλλαγμα τεράστια κέρδη για τον εαυτό του κι ένα ευρώ για τον Μένιππο; Και τι θα συμβεί όταν ο Διάβολος εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και αντιπροτείνει στους πολίτες έναν πλανήτη ελεύθερο για να κάνουν αμαρτίες χωρίς συνέπειες; Όλα αυτά κι άλλα πολλά σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει μια για πάντα αν τα δικαιώματα για το πετρέλαιο στον Παράδεισο θα τα πάρει η Denver-Carrington, γιατί κινδυνεύει ν' απολυθεί ο Χίτσκοκ απ' το Rega mou και πού περνάει τη μεταθανάτια ο Λένιν!



Επεισόδιο 8: Κλας οφ δε Τάιτανς

Το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού πλησιάζει αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τη ζωή του για να κάνει τον διαιτητή Σ' ΑΥΤΟ το ματς. Εκτός από δύο. Τον Χάρο και τον Ερμή που προσφέρουν εθελοντικά τον Μένιππο στην υπηρεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει έρθει η ώρα για τον Μένιππο, τον Χάρο και τον Ερμή, να φορέσουν τα εφαρμοστά μαύρα σορτσάκια και να ξεχυθούν στον χλοοτάπητα για να επιβάλουν λίγη τάξη στο πιο επικίνδυνο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Όμως οι φίλαθλοι διψάνε για αίμα, οι πρόεδροι απειλούν τη ζωή του Μένιππου αν δεν σφυρίξει υπέρ της ομάδας τους, βιβλικές φιγούρες αποφασίζουν να λύσουν τους λογαριασμούς μέσα στο γήπεδο, οι απώλειες των ΜΑΤ αυξάνονται ραγδαία, ο Ερμής πρέπει να πείσει τ' αδέρφια του που έχουν βάλει στοίχημα την Αθήνα να σταματήσουν, κι ένας Παοκτσής έχει κατέβει από Θεσσαλονίκη για να σπάσει όλη την πόλη. Θα καταφέρει να βγει ο Μένιππος ζωντανός από αυτό το ποδοσφαιρικό πανδαιμόνιο; Ποιος θα βγει νικητής στη μονομαχία Λάζαρου και Αβραάμ; Και γιατί δεν βάζει δόντια ο σπορτσκάστερ για να καταλαβαίνουμε τι λέει; Όλα αυτά κι άλλα πολλά σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει μια για πάντα γιατί ο Ερμής αποφεύγει να πατάει στο πατρικό του, πώς κέρδισε ο ΟΦΗ τον Παναιτωλικό και τι έδωσε ο Χάρος στον Νικοπολίδη.



Επεισόδιο 9: Αλήθειες και αίματα

Ακριβώς τη στιγμή που Χάρος κι Ερμής βρίσκονται σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να βρουν για τον Μένιππο μια δουλειά που ν' απαιτεί μηδενικές ικανότητες, η κυβέρνηση ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! Μένιππος, Χάρος και Ερμής δημιουργούν την παράταξη «Μεγάλος Αναποφάσιστος Λαϊκός Ανεξάρτητος Και Ανένταχτος Συνασπισμός» και διεκδικούν την καινούρια θέση που προκηρύχθηκε στο Δημόσιο: εκείνη του πρωθυπουργού. Όμως, η εκλογική μάχη γίνεται ακόμα πιο hardcore όταν ο ιός ΗΝxTAS5431 σαρώνει αποκλειστικά τους πολιτικούς με έμφυτο ταλέντο στο παραμύθιασμα. Σπέρνοντας αιμόφυρτα θύματα στο ολέθριο διάβα του ακόμα κι ο Θεός κατεβαίνει στις εκλογές υποσχόμενος αιώνια σωτηρία! Παράλληλα, το lobby των νάνων αποφασίζει να ορθώσει το πολιτικό του ανάστημα, o Μένιππος δέχεται πρόσκληση να συμμετάσχει στο debate των πολιτικών αρχηγών και ο Χάρος, τσαντισμένος που όλοι του λένε ότι ο κόσμος τον φοβάται υπερβολικά πολύ για να τον ψηφίσει, αρχίζει να μοιράζει ψηφοδέλτια πόρτα-πόρτα για να βελτιώσει τις δημόσιες σχέσεις του. Θα μπορέσει η καινούργια παράταξη να εκλεγεί με μοναδικές προεκλογικές υποσχέσεις το τζάμπα Ίντερνετ, την αποποινικοποίηση της φούντας κι ένα δώρο έκπληξη; Θα βγει ο Μένιππος πρωθυπουργός; Αν ναι, στην νικητήρια ομιλία, θα βρεθεί κάποιος να του φέρει ένα πεντάχρονο αγκαλιά για να βγει φωτογραφία;! Και τί ρόλο παίζει η Φιλαρμονική του Δήμου Πάτρας στην όλη υπόθεση;

Όλα αυτά κι άλλα πολλά σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει μια για πάντα τη θεωρία του Δόκτωρ Χου για τους αλλεπάλληλους θανάτους πολιτικών, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει καινούργια φοροεισπρακτικά μέτρα και τί χρησιμότητες μπορεί να έχει το δεξί παπούτσι της Χάιντι.



Επεισόδιο 10: Της επαναστάσεως

'Ηρθε η ώρα ο Μένιππος να φορέσει φουστανέλα, όχι για να υπερασπιστεί τα δίκαια του έθνους αλλά γιατί είναι η επίσημη στολή της καινούργιας του δουλειάς: τσολιάς στα Βλάχικα. Μόνο που η κρίση έχει χτυπήσει και τις ταβέρνες, τα παραδοσιακά κόλπα με την γκλίτσα δεν φτάνουν πια για να σταματήσουν αμάξια, κι οι τσολιάδες αναγκάζονται να επιδοθούν σε χορογραφίες πιο απαιτητικές κι απ' αυτές που ζητάνε απ' τα μπαλέτα της Eurovision (και τους διευθυντές προγράμματος).

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν συνειδητοποιούν ότι το αφεντικό δεν έχει καμία πρόθεση να πληρώσει, ο Μένιππος αποφασίζει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Κι επειδή δεν έχει δικαίωμα βέτο, οργανώνει τους υπόλοιπους τσολιάδες, κι επαναστατούν ενάντια στην εργοδοσία προσπαθώντας κάτι αδιανόητο για την εποχή: να πληρωθούν αυτά που τους χρωστάνε.

Δεκαετίες αργότερα, ένας ιστορικός από το μέλλον κάνει αφιέρωμα στη μέρα εκείνη που ο Μένιππος αποφασίζει να δουλέψει στα Βλάχικα και ξεκινάει την επανάσταση του 2011. Τη μέρα που Μένιππος, Κολοχαλίκης, Καμάρης κι άλλοι ήρωες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια επανάσταση που μοιάζει βγαλμένη από παράσταση του Καραγκιόζη: με το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο να αγωνίζεται να υπερισχύσει ενάντια σε μαγαζοτζαμπάσηδες, Γεσεενίτσαρους και βουλευτοπασάδες (και στον Ερμή, που φυσικά αλλάζει στρατόπεδο και πολεμάει με τη μεριά της εργοδοσίας)

Θα καταφέρουν ο Μένιππος και οι άλλοι να πληρωθούν; Τί συμβαίνει όταν ο Μαυροπητοχάλης αποφασίζει να ρίξει στον πόλεμο τους μετανάστες από την Αίγυπτο και τα Βλάχικα αρχίζουν να γεμίζουν Πυραμίδες; Και ποιό είναι το μυστικό όπλο των επαναστατικών δυνάμεων;
'Ολα αυτά κι άλλα πολλά σ' ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει μια για πάντα πώς γεννήθηκε το hit που σάρωσε τα παγκόσμια charts "Stop in the name of Vlahika", τί delivery προτιμούν στον Παράδεισο και ποιός πήδηξε την 'Εφη Ζαρατούστρα.

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

    Παλαιότερες Αναρτήσεις