Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Black Μπεε... (ντοκιμαντέρ του Θοδωρή Μαραγκού)

Ένας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος έγραψε τον 1ο αιώνα μ.Χ., μία επιστολή προς Θοδωράκη... τον νεοέλληνα. Όταν το μαθαίνει ο Θοδωράκης ταξιδεύει στην Ιταλία, εκεί που βρέθηκε στις ανασκαφές μαζί με 2.000 άλλα αρχαία ελληνικά κείμενα, για να την παραλάβει. Μια ιστορία σουρεαλιστική που θα σας ταξιδέψει στο χρόνο και τη γνώση, χωρίς προηγούμενο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Στις 19 Οκτωβρίου του 1752, οι ανασκαφές του Σουηδού αρχιτέκτονα και μηχανικού Καρλ Βέμπερ, αποκάλυψαν την αρχαία πόλη του Ερκολάνο (Herculaneum=Ηράκλειο) που είχε θαφτεί από ένα στρώμα λάβας πάχους 20 μέτρων του Βεζούβιου. Οι έρευνες θα φέρουν στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.000 απανθρακωμένους πάπυρους, οι οποίοι βρίσκονταν στην ονομαζόμενη πλέον «Βίλα των Παπύρων», που ανήκε στον Πίσωνα, πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα.

Μερικοί από τους πάπυρους (περίπου 50) καταστράφηκαν γιατί οι εργάτες αρχικά νόμισαν ότι ήταν καμμένα ξύλα. Τα άγνωστα κείμενα των υπόλοιπων παπύρων, που έγινε κατορθωτό να αναγνωστούν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της ΝΑΣΑ, μόλις τα τελευταία χρόνια, ανήκουν κατά κύριον λόγον στην επικούρεια φιλοσοφία (μερικά κείμενα είναι του ίδιου του Επίκουρου, ενώ κάποια άλλα του Φιλόδημου).

Η «Βίλα των Παπύρων», φαίνεται ότι λειτουργούσε ως πνευματικό κέντρο φιλοξενώντας έργα Ελλήνων και Λατίνων φιλοσόφων, και βάση αυτού δημιουργήθηκε η πλούσια ιδιωτική βιβλιοθήκη που αποτελούσαν οι πάπυροι. Οι πάπυροι, που φυλάσσονται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, φαίνεται να έχουν κινήσει το ενδιαφέρον για την μελέτη τους, όλων πλην των Ελλήνων που έδειξαν σχεδόν ανύπαρκτο ενδιαφέρον. Μια απ' τις εξηγήσεις που δίνεται, πέραν της κατάστασης βυθιότητας της ελληνικής πολιτείας, είναι πως η επικούρεια φιλοσοφία προκαλεί εμετούς και εξανθήματα στην Εκκλησία, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις του Επίκουρου για τις υπερφυσικές ιδιότητες που αποδίδονται στους θεούς (βλέπε και «επικούρειο παράδοξο») και την μετά θάνατον ζωή, αλλά και τις απόψεις του για την πραγματική ζωή και τις απολαύσεις, οι οποίες για τον Ιουδαιοχριστιανισμό θεωρούνται μέγα αμάρτημα.

Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός με την ταινία του «Black μπεεε», καυτηριάζει αυτήν την απάθεια και προσπαθεί να εξηγήσει την ελληνική στάση μέσα από τον Δημητράκη, που προσπαθεί να καταλάβει ποιοι τον μεταμόρφωσαν από άνθρωπο σε πρόβατο και του στέρησαν την γνώση. Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο γιος του Θόδωρου Μαραγκού, Στάθης από την Κύμη και ο Ιταλός με το ελληνικό όνομα Αίγισθος από την...Κύμη (Cuma) της Ιταλίας, ο οποίος μιλάει και καταλαβαίνει τα ελληνικά πολύ καλά. Κάποιοι άλλοι δε Ιταλοί, μιλούν τα ελληνικά καλύτερα κι από πολλούς Έλληνες.

Η ταινία-οδοιπορικό του Θόδωρου Μαραγκού, κέρδισε το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2005. Η προβολή της όμως στους κινηματογράφους υποβαθμίστηκε και στην ουσία υπονομεύτηκε, καθώς ήταν αρκετά «ενοχλητική»



Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Μανιμανάκη, Στάθης Μαραγκός, Κώστας Ανταλόπουλος, Δημήτρης Κατσιμάνης

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

    Παλαιότερες Αναρτήσεις

  • Το δελτίο ειδήσεων του Αντέννα και οι δημοσιογράφοι Ρογκάκος και Κούρος σου λένε ανοιχτά να μην ψηφίσεις Σύριζα! (βίντεο)
    Το δελτίο ειδήσεων του Αντέννα και οι δημοσιογράφοι Ρογκάκος και Κούρος σου λένε ανοιχτά να μην ψηφίσεις Σύριζα! (βίντεο)

    Κι όμως! Το κανάλι του εφοπλιστή Μίνου Κυριακού (ή αλλιώς Μάικ Φασολάκη) κατάφερε να κάνει το Mega των…

  • Ο πολιτισμός, του πολιτισμού, τον πολιτισμό, ώ πολιτισμέ!
    Ο πολιτισμός, του πολιτισμού, τον πολιτισμό, ώ πολιτισμέ!

    Οι λόγοι που οδήγησαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ κατά τον Σίμο Κεδίκογλου Κλείνουμε την ΕΡΤ γιατί η τηλεθέασή…

  • Γνωρίζοντας τον Νεοφιλελευθερισμό-Καπιταλισμό μέσα από 31 σκίτσα
    Γνωρίζοντας τον Νεοφιλελευθερισμό-Καπιταλισμό μέσα από 31 σκίτσα

    Νεοφιλελευθερισμός: Ο εξαναγκασμός του κράτους να λειτουργεί με όρους αγορών και μέσω αυτών η εξουσία να…

  • Την Μάνδρου και την Κοραή να ακούτε να ενημερώνεστε αν ο Σαμαράς εμπλέκεται στη Novartis
    Την Μάνδρου και την Κοραή να ακούτε να ενημερώνεστε αν ο Σαμαράς εμπλέκεται στη Novartis

    Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis σε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα…

  • Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι πιο ξύλινος και από τον Πινόκιο
    Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι πιο ξύλινος και από τον Πινόκιο

    Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος o Μυκονιάτης, ο πιο ξύλινος και στημένος πολιτικός από το Big Bang και έπειτα (πιο…

  • 4 ενδιαφέρουσες κάρτες αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2015
    4 ενδιαφέρουσες κάρτες αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2015

    4 ενδιαφέρουσες κάρτες αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2015. Το κάζο του Βενιζέλου στην…

  • Επανεμφάνιση Χριστόδουλου Ξηρού με επιστολή & βίντεο στο Indymedia
    Επανεμφάνιση Χριστόδουλου Ξηρού με επιστολή & βίντεο στο Indymedia

    Αυτούσια η επιστολή και το βίντεο που αναρτήθηκε στο Indymedia σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 Ο…

  • Ένα απολαυστικότατο δεκάλεπτο Μητσικώστα σε ρόλο Σταύρου Θεοδωράκη
    Ένα απολαυστικότατο δεκάλεπτο Μητσικώστα σε ρόλο Σταύρου Θεοδωράκη

    Στην εκπομπή «Πρωταγωνιστής» ο Σταύρος Θεοδωράκης ερευνά τον εαυτό του, τους λόγους για τη δημιουργία του…

  • Αστικοί θρύλοι και τρομακτικές ιστορίες
    Αστικοί θρύλοι και τρομακτικές ιστορίες

    Η πόλη είναι μια ξεχωριστή οντότητα, αρκετά μηχανοποιημένη, νοηματοδότησε την μετάβαση του ανθρώπου απ'…

  • Ulrike Marie Meinhof: Γράμμα στην κόρη της
    Ulrike Marie Meinhof: Γράμμα στην κόρη της

    "Η αξία του ανθρώπου δεν είναι απαραβίαστη" Η Ουλρίκε Μάινχοφ (7/10/1934-8/5/1976) ήταν Γερμανίδα…

  • Η συγχώρεση του κλέφτη
    Η συγχώρεση του κλέφτη

    Τον συνάντησε στο δρόμο μετά από κάτι παραπάνω από 10 χρόνια. Ο Νίκος είχε κλέψει τότε από τον Παντελή…

  • Δύστυχα πρόβατα - Χόρχε Μπουκάι
    Δύστυχα πρόβατα - Χόρχε Μπουκάι

    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια οικογένεια βοσκών. Είχαν όλα τα πρόβατά τους μαζί σ’ ένα μαντρί. Τα τάιζαν,…