Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο Χότζας, οι χωρικοί, ο Μπόμπολας και τα διόδια

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι λόγω του ότι η Ελλάδα με τον Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της και με τις ηγετικές Εντολές του, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και πλέον λεφτά υπάρχουν (είμαστε κάτι σαν Μονακό δηλαδή που ονειρεύεται και η Άννα Μισέλ, η βαφτισιμιά του Γλίξμπουργκ), ο Μπόμπολας αυξάνει τα διόδιά του έως και 60% κάνοντας το ταξίδι Θεσσαλονίκη-Αθήνα με το αυτοκίνητο πιο ακριβό από το ταξίδι Θεσσαλονίκη-Ρώμη με το αεροπλάνο.

Χθες περισσότεροι από 2000 κάτοικοι του Ωρωπού και των γύρω περιοχών διαμαρτυρόμενοι βάλανε φωτιά σε ένα από τα κιόσκια των διοδίων. Η αστυνομία κινήθηκε αστραπιαία όπως συνηθίζει όταν θίγονται συμφέροντα εθνικών εργολάβων και σε ελάχιστες ώρες συνέλαβε τον δήμαρχο, τους αντιδήμαρχους και άλλους επικίνδυνους τρομοκράτες του Ωρωπού ξυπνώντας μνήμες Κερατέας και Ιερισσού. Συμπτωματικά πίσω και από τις εκεί "επενδύσεις" σκάνδαλο, βρίσκονταν και πάλι ο εθνικός εργολάβος Μπόμπολας!

Σήμερα η κοινοπραξία που ελέγχει και εισπράττει τα διόδια (ο Μπόμπολας δηλαδή) ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι του Ωρωπού και των πέριξ οικισμών από τα διόδια θα εξαιρεθούν από τις αυξήσεις. Όλοι οι άλλοι θα πληρώνουν κανονικά στις νέες τιμές.

Το επικοινωνιακό αποτέλεσμα που έμεινε λοιπόν δεν είναι ότι ο Μπόμπολας αύξησε σκανδαλωδώς έως και 60% τα διόδια σε μια εποχή που ο κόσμος δεν έχει να φάει, αλλά το ότι ο Μπόμπολας υπαναχώρησε στις απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων του Ωρωπού και τους έκανε την χάρη να τους εξαιρέσει. Σαν να λέμε οι αντιδρώντες νίκησαν, ο Μπόμπολας και η κοινοπραξία του έχασαν και δείξαν και ψήγματα ανθρωπιάς και λογικής.

Το κακοπροαίρετο ερώτημα "γιατί δεν είχαν εξαιρεθεί πριν γίνει ότι γίνει" είναι τουλάχιστον χαζό. Γιατί πολύ απλά σε μία τέτοια περίπτωση ΔΕΝ θα είχαμε το άνωθεν επικοινωνιακό αποτέλεσμα, ο Μπόμπολας και η κοινοπραξία του ΔΕΝ θα δείχναν το "ανθρώπινό" τους πρόσωπο και όλοι θα μέναν στον τίτλο "αυξήσεις σκάνδαλο 60% στα διόδια" και όχι στον τίτλο "εξαιρούνται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών από τις αυξήσεις στα διόδια". Όλα αυτά φυσικά με τη βοήθεια της προπαγανδιστικής ναυαρχίδας του εθνικού εργολάβου, του Mega Channel.

Το μόνο ελπιδοφόρο στη συμπεριφορά και στην τακτική του Μπόμπολα δια μέσου των φερεφώνων του στο Mega, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο λιγότερο κρατάνε τα (όποια) προσχήματα και τόσο περισσότερο τραβάνε το σχοινί. Και είναι νομοτελειακό ότι όσο τεντώνεις κάτι, όση αντοχή κι αν έχει, κάποτε θα σπάσει. Κι όσο μεγαλύτερες είναι οι αντίθετες δυνάμεις που ασκούνται στο σχοινί την στιγμή την οποία θα σπάει, τόσο πιο έντονη και ανεξέλεγκτη θα είναι ο πτώση αυτών που το κρατάνε την ώρα που θα σπάσει.


Διαβάστε τώρα μια ωραία αλληγορική ιστοριούλα του Ναστραντίν Χότζα με βαθύ νόημα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας σε σχέση με τα προηγούμενα...


Η ιστορία του Χωρικού και του Χότζα

Μια φορά κι έναν καιρό ένας φτωχός και εξαθλιωμένος χωρικός αποφάσισε να πάει στον Ναστραντίν για να ζητήσει την βοήθειά του για ένα σοβαρό θέμα που τον απασχολούσε.

-Χότζα μ΄, έχω ένα μεγάλο πρόβλημα. Ζούμε εγώ η γυναίκα μου και τα πέντε μου παιδιά σε ένα δωμάτιο τόσο δα ο ένας επάνω στον άλλον. Τί να κάνω;

Ο Ναστραντίν μετράει για λίγο τον άθλιο με βαθύ βλέμμα και στρίβει το μουστάκι του σκεπτόμενος
-Σκύλο έχεις; τον ρωτά

-Ναι, του απαντά ο φτωχός χωρικός
-Πού τον έχεις;
-Έξω στο βαρέλι
-Πάρτονε κι αυτόν μέσα στο δωμάτιο να ζει μαζί σας
-Μα Χότζα μ΄ εμείς δε χωράμε, πού θα μπει κι ο σκύλος;
-Εγώ αυτό σου λέω, αν θες κάνε το κι έλα σε μια βδομάδα. Αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, μη ξανάρθεις σε μένα
Φεύγει ο τύπος σε μαύρη συλλογή.

Σε μια βδομάδα να ΄τονε πάλι
-Χότζα μ΄ δεν αντέχουμε με το σκύλο. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Δεν χωράμε μες στο σπίτι
-Άλλα ζώα έχεις;
-Έχουμε μια κατσίκα...
-Ωραία βάλε και τη κατσίκα μέσα στο δωμάτιο μαζί σας
-Μα χότζα μ΄...!
-Κάνε αυτό που σού λέω κι αν το κάνεις έλα σε μια βδομάδα

Σε μια βδομάδα να ΄τονε πάλι σε μαύρο χάλι!
-Χότζα μ΄ θα τρελαθούμε δε μπορούμε άλλο!
-Γάιδαρο έχεις;
-Έχω
-Βάλτονε μέσα κι αυτόν μαζί σας
-Χότζα μ΄ λυπήσου μας!
-Αν θες να κάνεις αυτό που σου λέω να ξανάρθεις σε μια βδομάδα, αν δεν το κάνεις μη ξανάρθεις

Σε μια βδομάδα να ΄τονε πάλι
-Κότες έχεις;
-Έχω
-Μέσα και οι κότες μαζί σας
-Χότζα μ΄ δεν μπορούμε δε γίνεται αυτό!!!
-Κάνε ότι σου λέω και ξαναέλα σε μια βδομάδα

Σε μια βδομάδα να ΄τονε πάλι σε κατάσταση παράκρουσης και απελπισίας...
-Χότζα μ΄ τι να κάνω τώρα;
-Τώρα βγάλε όλα τα ζωντανά έξω. Ο σκύλος στο βαρέλι, ο γάιδαρος στο παχνί, οι κατσίκες στο στάβλο, οι κότες στο κοτέτσι. Και σε μια βδομάδα ξαναέλα

Σε μια βδομάδα έρχονται ο χωρικός με τη γυναίκα του περιχαρείς:
-Χότζα πολυχρονεμένε ο Αλλάχ να σε έχει καλά! Τώρα είμαστε μια χαρά!


Σχετικές αναρτήσεις: Άκου Αιλυνάκο...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

    Παλαιότερες Αναρτήσεις