Αναζητώντας μια δουλειά για να στηρίξει την οικογένειά του, ένας άνδρας δέχεται μια προσφορά εργασίας από ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας και υπογράφει ένα συμβόλαιο στο οποίο φαίνεται ότι πρόκειται για μια καλή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό. Μόλις φτάνει όμως στον προορισμό του η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Όπως επισημαίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization), η καταναγκαστική εργασία παίρνει διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων τα δεσμά χρέους και άλλες μορφές σύγχρονης δουλείας. Τα θύματα συνήθως ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Γυναίκες και κορίτσια εξαναγκάζονται στην πορνεία, μετανάστες παγιδεύονται σε δεσμά χρέους και σε μισθούς πείνας ή εργάτες σε κτήματα κρατούνται ουσιαστικά αιχμάλωτοι με παράνομα μέσα ενώ πληρώνονται ελάχιστα ή καθόλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το έτος 2012, περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Εξ αυτών 11, 4 εκατομμύρια είναι γυναίκες και κορίτσια και 9,5 εκατομμύρια άντρες και αγόρια.
Σχεδόν 19 εκατομμύρια είναι θύματα εκμετάλλευσης από ιδιώτες ή επιχειρήσεις ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια από το κράτος ή ομάδες ανταρτών.
Από αυτούς που είναι θύματα εκμετάλλευσης από ιδιώτες ή επιχειρήσεις, τα 4,5 εκατομμύρια είναι θύματα σεξουαλικής καταναγκαστικής εκμετάλλευσης.
Αυτοί που εκμεταλλεύονται την καταναγκαστική εργασία αποκομίζουν τεράστια παράνομα κέρδη.
Η οικιακή εργασία, η γεωργία, οι οικοδομικές εργασίας και η ψυχαγωγία είναι από τους πιο κλάδους για τους οποίους η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκφράζει την ανησυχία της σε ό,τι αφορά την καταναγκαστική εργασία.
Μετανάστες και αυτόχθονες πληθυσμοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην καταναγκαστική εργασία.
Πηγή: tvxs.gr
Σχετικές Αναρτήσεις:
Διαφορές μεταξύ σκλάβου και μισθωτού σκλάβου