Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Μαυρουδής Βορίδης. Ο σκληροπυρηνικός φασίστας που διεκδικεί την ηγεσία της ΝΔ

12 Μαΐου 1985. Ο Βορίδης εν δράσει κατά του εσωτερικού εχθρού

Προτού αναδειχθεί ηγετικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τριετία, ο Μάκης Βορίδης είχε σταδιοδρομήσει επί δεκαετίες στα αντίστοιχα κλιμάκια της ελληνικής Ακροδεξιάς.

Ως μαθητής κι εν συνεχεία απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών καθοδηγούσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 την παράταξη «Ελεύθεροι Μαθητές», κατηχώντας τους μαθητές των «καλών» σχολείων της πρωτεύουσας στον «εθνικοσυνδικαλισμό της Δεξιάς» ως αντίπαλο δέος στον «ταξικό διχασμό»...
που απειλούσε τα προνόμιά τους.

Σύμφωνα με ιστολόγια του «χώρου», οι Ε.Μ. προσπάθησαν να αποκτήσουν προσβάσεις στα δυτικά προάστια μέσω της Ναζιστικής Οργάνωσης Παναθηναϊκών Οπαδών (ΝΟΠΟ), δίχως όμως επιτυχία.

Τον Δεκέμβριο του 1984 ο Βορίδης ανέλαβε γενικός γραμματέας της Νεολαίας ΕΠΕΝ, του κόμματος που ίδρυσε και διηύθυνε από τον Κορυδαλλό ο έγκλειστος δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, διαδεχόμενος σ’ αυτό το πόστο τον φίρερ της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.
14 Μαρτίου 1985. Ο Μάκης Βορίδης απευθύνεται στη Γ.Σ. των φοιτητών της Νομικής, που τον διέγραψε από τον σύλλογο ως φασίστα.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 14 Μαρτίου 1985, διαγράφηκε ως φασίστας από τον φοιτητικό σύλλογο της Νομικής. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαγραφή του διαδραμάτισε η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ., με βασικό συνδικαλιστή τον Κώστα Χατζηδάκη.

Ως γ.γ. της Νεολαίας ΕΠΕΝ, ο Βορίδης πρωταγωνίστησε σε σειρά βίαιων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από τη γνωστή φωτογραφία του με το τσεκούρι, τραβηγμένη στη διάρκεια μιας απρόκλητης επίθεσης του ίδιου και των συναγωνιστών του εναντίον άοπλης διαδήλωσης, κατά την οποία ρίχτηκε από τα γραφεία της ΕΠΕΝ ακόμη και βόμβα μολότοφ μπροστά στα ΜΑΤ, δίχως την παραμικρή έννομη συνέπεια (12.5.1985), αξιοσημείωτη είναι η -επίσης απρόκλητη- επιδρομή τους στη Νομική, όταν τραυμάτισαν με λοστούς και στιλέτα έξι τουλάχιστον αριστερούς φοιτητές (22.4.1986).



Η επανεμφάνιση

Για τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του εκείνη την εποχή, αποκαλυπτική είναι η φωτογράφησή του, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του προς το περιοδικό «Ενα» (11.9.1986), μπροστά σε χιτλερική αφίσα της Ολυμπιάδας του 1936.

Η επανεμφάνισή του στη δημόσια ζωή έγινε τον Απρίλιο του 1994, με την ίδρυση του κόμματος Ελληνικό Μέτωπο από στελέχη της ΕΠΕΝ και του ΕΝΕΚ. Ως πρόεδρός του οργάνωσε τον Οκτώβριο του 1997 «Ευρωπαϊκή Εθνικιστική Συνδιάσκεψη», με σημαντικότερη συμμετοχή αυτή του κόμματος του Λεπέν - ο αντιπρόεδρος του οποίου, Καρλ Λανγκ, τον πάντρεψε μάλιστα το 2002.
Φέιγ βολάν της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας του Βορίδη ως αρχηγού κόμματος (2004)
Οι εκλογικές επιδόσεις του Μετώπου υπήρξαν ωστόσο απογοητευτικές (0,12% στις ευρωεκλογές του 1999 και 0,18% σε συμμαχία με τον Κώστα Πλεύρη το 2000), με τελική κατάληξη την απορρόφησή του το 2005 από το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Με το ψηφοδέλτιο του τελευταίου, ο Βορίδης εξελέγη βουλευτής Αττικής το 2007 και το 2009.

Τον Μάιο του 2010 ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και τον Νοέμβριο του 2011 ορίστηκε υπουργός Υποδομών της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου. Μεταπήδησε στη Ν.Δ. στις αρχές του 2012, όταν ο Καρατζαφέρης απέσυρε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να παραξενεύουν κανέναν. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τις «θεσμικές» επιλογές του τα τελευταία χρόνια, παραμένει κατά βάθος ο κομμουνιστοφάγος «εθνικοσυνδικαλιστής» των μαθητικών του χρόνων.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Δημοφιλείς Αναρτήσεις

    Παλαιότερες Αναρτήσεις